26/01/2016

Uutiset

Verkostoista voimaa –ideointipäivässä pohdittiin innolla suomalaisen nykytaiteen kansainvälistämistä

Julkistimme Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiöltä CUPORElta tilaamamme Viennistä vuoropuheluun, vaikutteista verkostoihin –selvityksen suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymisestä 20.1. Kiasma-teatterissa. Päivän aikana kuultiin kiinnostavia puheenvuoroja ja ideoitiin, millä tavoin suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymistä pystytään yhdessä edistämään ja vahvistamaan.

Tilaisuus Kiasma-teatterissa alkoi Kiasman johtajan Leevi Haapalan tervehdyssanoilla ja Framen uuden selvityksen esittelyllä. CUPOREn tutkijat Sari Karttunen ja Jutta Virolainen kävivät läpi tutkimuksen pääkohtia ja tuloksia. Yleisön kommenteissa nousi esille kysymyksiä muun muassa tutkimuksen otannan edustavuudesta sekä tutkimustulosten validiteetistä. Tutkijat toivat esille, että vaikka tutkimustulokset eivät ole yleistettävissä kattamaan koko kenttää, ne kertovat monipuolisesti yksittäisten toimijoiden ajattelutavoista ja toimintatavoista koskien kansainvälisyyttä. Lisää tutkimusaiheesta ja tuloksista voi lukea tästä linkistä. Tervehdyksensä tilaisuuteen toi myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Päivän keynote-puhujat, Liverpool Biennialin ohjelmapäällikkö Rosie Cooper ja ARCOmadrid -taidemessujen johtaja Carlos Urroz, jakoivat puheenvuoroissaan innostavat kokemuksensa kahdesta kukoistavasta nykytaidekaupungista. Niin Liverpool Biennial kuin ARCOmadrid ovat vaikuttaneet merkittävästi kotikaupunkiensa kulttuurielämään ja kansainvälisyyteen nimenomaan paikallisuuteen nojaavan toiminnan kautta. Rosie Cooper painotti puheenvuorossaan Liverpoolin historian ja kaupungin ominaispiirteiden tunnistamista menestyneen Biennaalin järjestämisessä. Biennaali on ollut vahvasti läsnä kommentoimassa teosvalinnoillaan ja ohjelmallaan esimerkiksi kaupungin julkisen tilan käyttöä ja asuntopolitiikkaa. Cooper korosti, miten Biennaalin kansainvälinen menestys on seurausta nimenomaan paikallisuuden ja kaupungin asukkaiden huomioimisesta ja laadukkaan ohjelman rakentamisesta niiden kautta. Hän esitteli esityksessään myös heinäkuussa käynnistyvän biennaalin monipuolista ohjelmistoa, ja kuvasi järjestäjien filosofiaa Doris Lessingin sitaatin kautta: Whatever you’re meant to do, do it now. The conditions are always impossible.

“When ARCOmadrid was born in 1982, there were no galleries or any commercial art market in Spain” – Carlos Urroz

Carlos Urroz esitteli puheenvuorossaan tänä vuonna 35-vuotisjuhlaansa viettävän ARCOmadridin taivalta espanjan- ja portugalinkielisen maailman merkittävämmäksi messutapahtumaksi. Urroz nosti esille ARCOmadridin merkittävän roolin espanjalaisen ja latinalaisamerikkalaisen taidemaailman yhteen linkittämisessä sekä nykytaiteen esiin nostamisessa. Taidemessutapahtuma on muovannut espanjalaista kulttuurikenttää merkittävästi niin paikallisesti kuin kansainvälisesti, ja vaikuttanut taidegallerioiden, keräilijöiden ja taidemarkkinoiden määrän nousuun. Messun kasvaminen suureksi taideinstituutioksi on lisäksi nostanut Espanjassa tarpeen perustaa uusia nykytaiteen instituutioita, ja tätä kautta vaikuttanut monien nykytaiteen museoiden ja gallerioiden syntyyn. Keynote-puheenvuorojen materiaalit ovat luettavissa Framen nettisivuilta alla olevista linkeistä.

 

Kiasman johtaja Leevi Haapala, ARCOmadridin johtaja Carlos Urroz ja Liverpool Biennialin ohjelmapäällikkö Rosie Cooper keskustelivat kahvitauolla. Kuva: Titus Verhe
Kiasman johtaja Leevi Haapala, ARCOmadridin johtaja Carlos Urroz ja Liverpool Biennialin ohjelmapäällikkö Rosie Cooper keskustelivat kahvitauolla. Kuva: Titus Verhe

 

Iltapäivällä oman näkökulmansa kansainvälisyyteen toivat lyhyiden puheenvuorojen kautta Kiasman intendentti Marja Sakari, Galerie Anhavan johtaja Ilona Anhava, AV-arkin toiminnanjohtaja Hanna Maria Anttila sekä  kulttuuriasiainneuvos Petra Havu Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Taiteilija Tellervo Kalleisen iltapäivällä vetämän työpajatyöskentelyn innostuneet keskustelut ja runsas osallistujamäärä kertovat, että nykytaiteen kansainvälistämiseen löytyy mahtavia ideoita ja yhteistyöhalua. Keskusteluista nousi esille muun muassa kiinnostus paikalliseen tapahtumaan, jonka kautta suomalaista nykytaidetta voisi nostaa esille niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle. Yhtä mieltä tunnuttiin olevan myös Hanna Maria Anttilan esityksessään nostamasta ajatuksesta, että parasta kansainvälistämistyötä on tiivis paikallinen yhteistyö eri toimijoiden kesken.

Iltapäivän työpajaryhmissä käytiin vilkasta ajatustenvaihtoa nykytaiteen kansainvälistämisestä. Kuva: Titus Verhe
Iltapäivän työpajaryhmissä käytiin vilkasta ajatustenvaihtoa nykytaiteen kansainvälistämisestä. Kuva: Titus Verhe

Ideointipäivään osallistui kaikkiaan noin 200 henkilöä. Suurkiitokset niin yleisölle kuin upeille puhujavieraillemme!

Framen tuoreen selvityksen Viennistä vuoropuheluun, vaikutteista verkostoihin voi ladata ja lukea tästä linkistä.

 

 

Päivän esitykset löydät oheisista linkeistä:

 

Carlos Urroz: 35 years of ARCOmadrid: Its effect on Spanish cultural landscape

Rosie Cooper: Learning from Liverpool

Sari Karttunen ja Jutta Virolainen: Viennistä vuoropuheluun, vaikutteista verkostoihin -selvitys